BROWAR WITNICA

W myśl hasła „w zgodzie z naturą” Browar Witnica korzysta z dobrodziejstw wyjątkowego położenia geograficznego, warząc swoje piwa na bazie ekologicznych zasobów środowiskowych „Czystej i Zielonej Witnicy”.

Produkcja piwa w witnickim browarze to przede wszystkim przestrzeganie zasad tradycyjnej technologii (m.in. fermentacja w otwartych kadziach, wydłużony czas leżakowania) oraz korzystanie ze sprawdzonych receptur i naturalnych składników. Obecnie, aby sprostać wymaganiom konsumentów i wciąż zapewniać im nowe doznania, oprócz tradycyjnych piw jasnych i ciemnych, witnicki browar stale poszerza asortyment o piwa specjalne i smakowe, które zdobywają rzesze nowych fanów. W bogatej ofercie każdy piwosz znajdzie coś dla siebie, a opinie zadowolonych klientów są inspiracją dla witnickich piwowarów i potwierdzeniem idei, że warto stawiać na jakość, a nie na ilość.

Witnickie piwa otrzymują wiele nagród, wyróżnień i medali w różnych branżowych konkursach. Są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a na ich etykietach można znaleźć liczne Znaki Jakości, jak np: „Kodeks Dobrego Piwa”, „Poznaj Dobrą Żywność”, czy „Produkt Polski”.

Zarząd Browaru Witnica wychodzi również naprzeciw tym wszystkim, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o historii browarnictwa na Ziemi Lubuskiej. W tym celu utworzono Lubuskie Muzeum Browarnictwa, które jest dostępne zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych. Niezwykłego klimatu i charakteru temu miejscu dodaje usytuowanie w budynku po Starej Słodowni. Zgromadzono tu wiele ciekawych eksponatów i historycznych pamiątek. Turyści mogą zwiedzać również współczesną część browaru i na własne oczy przekonać się, jak powstaje witnickie piwo.

Wszystkich miłośników dobrego, tradycyjnego polskiego piwa zapraszamy do odwiedzin Browaru Witnica!